Beursuitbater Euronext neemt de beurs van Italië over van zijn Britse tegenhanger LSE.

Onder Euronext vallen al de beurzen van Parijs, Amsterdam, Lissabon, Dublin en Oslo.

Door de overname stijgt het aantal bedrijven met een beursnotering aan Euronext tot ruim 1.800.

Beursuitbater Euronext neemt de Italiaanse Borsa Italiana over van branchegenoot London Stock Exchange (LSE). De exploitant van de beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs, Oslo, Dublin en Lissabon telt 4,3 miljard euro neer voor de beursuitbater in Milaan.

Euronext trekt bij de overname samen op met de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), die namens de Italiaanse staat investeert in bedrijven die van nationaal belang zijn. In het geval van Borsa Italiana wil de Italiaanse regering vooral enige zeggenschap hebben over het platform waarmee staatsobligaties worden verhandeld.

Naast de Italiaanse staat werkte ook de bank Intesa Sanpaolo met Euronext aan de deal.

Borsa Italiana was vorig jaar goed voor een omzet van 464 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 264 miljoen euro. De overname wordt bekostigd via bestaande beschikbare middelen, nieuwe schulden en via nieuw eigen vermogen door een onderhandse plaatsing van aandelen bij CDP en Intesa Sanpaolo.

Euronext verwacht dat de overname onmiddellijk zal bijdragen aan de resultaten. Het bedrijf verwacht ook flinke kostenvoordelen door het samengaan. Op 20 november hebben aandeelhouders van Euronext het laatste woord over de deal.

Door de overname vallen er ruim 1.800 beursgenoteerde bedrijven onder Euronext met een gezamenlijk marktwaarde van 4.400 miljard euro. Op dagbasis ligt de waarde van de aandelenhandel op Euronext op zo'n 12 miljard euro.

LEES OOK: Amsterdamse beurs geeft flitshandelaren al 2 jaar snellere toegang tot de beurs ten opzichte van andere beleggers